2012-09-27

Don't Break Character You've Got A Lot of Heart


Är kär i The Killers nya album. Nästan så jag får slita mig ifrån att lyssna på den hela tiden så att jag inte lyssnar sönder. Det är sånt som är så dumt med att bli kär, det blir så intensivt att det nästan bryter ner. Svårt att hitta balans, men man har ju överlevt förut.. Det är i alla fall riktiga guldkorn på Battleborn!




2012-09-18

When Dreams Come Alive, Azores 4-11 September 2012

Vilken resa! Jag har väntat länge och det var väl värt väntan. Så mycket jag har fått uppleva under en liten vecka är ju helt otroligt. När jag nu varit hemma igen i nästan i vecka så känns det nästan otroligt, som en saga, som en av mina dagdrömmar jag haft så länge. 

Första delfinsimdagen var jag livrädd om jag ska vara ärlig, eller framför allt var det kvällen innan. Vi blev informerade om att Atlanten var strömt och vågigt och vi var tvungna att ha bra koll på båten när vi hoppat i vattnet. Havet är 600 m djupt. Jag som inte är van att vara ute på stora vatten och som inte har snorklat särskilt mycket kände hur osäker jag egentligen är. Och liten. Och havet är stort och djupt.

På morgonen innan vi skulle åka mot hamnen hade vi yoga och meditation, det gjorde mig lite lugnare faktiskt. Väl i båten kändes det också lite bättre eftersom inte vågorna var så höga som jag hade inbillat mig dem igår. Vi åker ut och träffar på en stor flock atlantisk flasknosdelfin. Jag är andra person i vattnet. Tänker att det är bara att köra nu. Nu eller aldrig typ. Jag hör delfinerna men ser dem inte först, tänker att det är dålig sikt - men det är bara så otroligt stort och djupt och det är ju helt vackert blått och klart. Snart simmar jag åt rätt håll och upptäcker en delfin som kommer under mig och tittar på mig. Vilken märklig och fantastisk känsla. En annan delfin närmar sig mer framifrån och "scannar" mig med sitt ekolod. Delfinerna är nyfikna men simmar ändå fort och det är dags att hoppa upp i båten igen. Nästa gång vi hoppar i vattnet har jag en hel familj som simmar under mig och tittar nyfiket och på behörigt avstånd. Upptäcker även bubblor som kommer upp nerifrån djupet, man ser inte vart det kommer ifrån men det är delfinerna som skapar dessa pelare av luftbubblor. De är jättevackra.

Nästa gång jag är i vattnet börjar min snorkel läcka vatten. Jag tar mig tillbaka till båten men känner att jag börjar må illa så jag hoppar upp i båten. Sedan har jag timmar av ett töcken där jag är riktigt sjukt sjösjuk och förmodligen även omtumlad av de möten jag varit med om. Det är dock svårt att njuta av den fantastiska tillvaron efter denna punkt. Först när vi åker mot en annan flock delfiner, vanlig delfin, så börjar jag kunna njuta av att se dem från båten i alla fall trots att jag är helt utmattad. Väl i land känner jag mig ändå upprymd av det jag fått uppleva. Köper mig åksjuketabletter under eftermiddagen.

 

Atlantisk flasknosdelfin


Vanlig delfin, det låter otroligt banalt men de är så vackra!



På andra delfinsimdagen kände jag mig mycket bättre till mods och med förberedande åtgärder beger vi oss upp på havet igen. Vi har massor av vanlig delfin som följer med framför och kring båten. En del vänder sig på sidan och kikar upp på oss där vi hänger över båten. Det är otroligt vackra med sin fina teckning och lekfulhet i vattnet. 

Senare hittar vi en mindre flock av flasknosdelfiner. Efter att jag hoppat i några gånger men inser att de  inte riktigt vill vara så nära oss i vattnet. Jag känner mig mycket nöjd med att se dem från båten. Nu mår jag inte illa heller så jag kan njuta. En av delfinerna som har lite sjögräs som sitter fast vid ryggfenan döper vi till Tage. Det börjar bli en riktigt härlig gemenskap och stämning ombord på vår lilla båt.

Under eftermiddagen tar några av oss en taxi till ett ställe som heter Furnas. Där finns ungdomens källa med varmt vatten på kring 38 grader. Det finns även kokande källor och på en plats ryker det ur marken lite här och var. Det kommer till och med upp rök ur brunnar på gatan. Vi är på en vulkanö minsann. 

Våtdräktsredo






Furnas

Ungdomens källa

Den dagen vi inte skulle ut på havet åkte vi ut med jeep runt ön istället. Vi fick se otroligt vackra vyer, bada i varma vattenfall och äta Azorisk mat.

Lotten ovanför Eldsjön.


Här har vi många av resekamraterna,
dock saknas två som var på andra äventyr då.




Den tredje delfinsimdagen börjar med att de har sett kaskelott och vi åker ut för att se om vi kan få syn på den när den dykt klart. Vi väntar förväntansfullt tills spanarna åter igen fått syn på en annan kaskelott och vi åker snabbt en bit bort där vi på långt håll kan se valblåset! Där ligger den majestätiska valen och andas. De ligger så vid ytan i ca 15 min för att syresätta sig, sedan kan de dyka otroligt djupt och länge. De kan vara under vatten i över en timme! Efter en liten stund ser vi hur den dyker och det sista vi får se är den vackra stjärtfenan. Otroligt!

Vi åker vidare och möter ett gäng flasknosdelfiner igen. Då jag hoppar vi vattnet har jag ett par stycken framför och långt under mig. Det är magiskt att se dem röra sig så vackert och graciöst, i sitt rätta element, i det vilda. De simmar egentligen inte fort här men för fort för mig och tillslut är de borta. Lite senare möter vi en grupp vanlig delfin som faktiskt är lite nyfikna på oss. Vi hoppar i vattnet igen och de är så otroligt vackra. Man hör hela tiden deras visslingar och prat under vattnet och bara det är helt magiskt. De dansar vackert under. En gång kommer de snett bakom och simmar förbi mig. Ett riktigt guldläge.

Kaskelottvalsblås!



Fjärde och sista delfinsimdagen. Vi möter upp massor av vanlig delfin som vi simmar med i närmare 2 h. Vid ett tillfälle ligger jag i vattnet och hör hur visslingarna övergår till ett mer knackande ljud som blir allt starkare. Jag befinner mig mitt ibland massor av delfiner. De är under mig och ikring mig. En simmar snabbt alldeles förbi mig på min vänstra sida. Jag blir så överrumplad att och lycklig att jag börjar skratta där - i snorkeln. Lycka!

Vi blir informerade om att de sett fler kaskelotter men rätt långt ifrån där vi befinner oss. Vi bestämmer oss ändå för att chansa på att de är kvar och åker. Det tar oss säkert minst en halvtimme och när vi nästan är "framme" får vi höra att det är blåval! De bör inte ens vara här denna tid på året utan brukar passera under våren. Men så får vi se blåvalen blåsa. Det är mäktigt och alla blir helt till sig och alldeles lyckliga. När den sen varit under vatten i några minuter dyker den upp alldeles vid vår båt, jag rycker till då jag hör ett djupt "poof" när blåvalen tar ett andetag bakom mig! En grupp vanlig delfin dyker upp och gör blåvalen sällskap. Det är ett så fint läge att man inte kan tro det, fast man är där. Och så ser man hur valen dyker och försvinner under våran båt! Intressant att se att blåvalen, när den ligger under vatten, verkligen ser blå ut. Vi är helt överlyckliga! Vilken upplevelse! Så ska vi åka tillbaka, då ser vi randig delfin (striped dolphin) som hoppar ordentligt högt och lekfullt längre bort. Vi går på övertid nu och skulle redan varit på väg tillbaka till hamnen. Men så åker vi i väg och får se fläckig delfin också. Sedan dyker det upp en sköldpadda och vi hoppar i vattnet, men här har vi inga fenor på och det är helt hopplöst att ta sig längre sträckor. Men man ser hur flertal fiskar söker skydd under sköldpaddan och på vägen tillbaka till båten möter man ett litet sött fiskstim och tittar förvånat på oss. Nu beger vi oss tillbaka till hamnen, vilket tar en halvtimme eller så, med ett leende på läpparna minsann! Överväldigande och fantastisk dag!

Båten från vattnet sett

Magiskt!

Blåval

Blåvalsblås

Det här är den bästa resa jag gjort. Den berörde på djupet, minst sagt. Känns som sagt nästan overkligt såhär i efterhand. Men alla bilder som jag ser när jag tänker tillbaka kommer jag bära med mig i själ och hjärta!

Varmt tack till Lotten Odh, alla resekamrater, delfiner och valar!

2012-09-03

Det är nervöst.
Framförallt för att jag har en seg förkylning som jag trodde gav sig men gjort ett till ryck...
För att jag inte hunnit träna, utan tvärs om tvingats vila och ta det lugnt istället.
För att jag reser själv... tillsammas med främlingar.
För att detta är en dröm och jag undrar hur det kommer att kännas nu när jag äntligen ska göra det här!

Men om några timmar kör jag ner mot Arlanda. Håll tummar och tår nu :)

Bild från Travel Inside, delfiner.se


2012-09-02

Humpback Whales

Sara Wennerqvist visade några fina valbilder hon tagit på sitt äventyr på kallare breddgrader, klicka här och läs mer!

Foto Sara Wennerqvist
Foto Sara Wennerqvist
Foto Sara Wennerqvist